REALIZACJA PROJEKTU ZAKOŃCZONA
CEL PROJEKTU:
Głównym celem realizowanego projektu było podniesienie kompetencji i umiejętności zawodowych poprzez ukończenie kursów w obszarze branży hotelarsko–restauracyjno–cateringowej (HoReCa) i turystycznej przez 100 osób dorosłych na terenie obszaru objętego ZIT AJ, w okresie od 2017.03.01 – 2018.10.31
W efekcie:
- 88 osób o niskich kwalifikacjach zostało objętych doradztwem edukacyjno–zawodowym oraz uzyskało kompetencje/umiejętności zawodowe w ramach pozaszkolnych form kształcenia;
- 48 osób powyżej 50 roku życia zostało objętych doradztwem edukacyjno–zawodowym oraz uzyskało kompetencje/umiejętności zawodowe w ramach pozaszkolnych form kształcenia;
WSPARCIE SKIEROWANE BYŁO DO:
osób dorosłych, które w rozumieniu przepisów KC zamieszkują obszar woj. dolnośląskiego, w tym obszar objęty ZIT AJ, tj. powiat jeleniogórski, Jelenią Górę Miasto, powiat lwówecki (gm. Gryfów Śląski, Lubomierz, Mirsk, Wleń), powiat złotoryjski (gm. Pielgrzymka, Świerzawa, Wojcieszów, Złotoryja), spełniają co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
- posiadają wykształcenie na poziomie co najwyżej ponadgimnazjalnym (tzn. osoby o niskich kwalifikacjach), lub
- są w wieku 50+.
FORMY WSPARCIA:
- Indywidualne doradztwo edukacyjno–zawodowe
Doradca dokonał analizy wiedzy, umiejętności, potencjału uczestnika, określił jego predyspozycje zawodowe oraz opracował jego dalszą ścieżkę udziału w projekcie, pomógł zdefiniować potrzeby oraz oczekiwania w kontekście kursów.
- Kształcenie w formach pozaszkolnych:
- Kurs podnoszący umiejętności zawodowe, z zakresu:
- „Kucharz”
- „Dietetyk”
- „Kelner”
- Kurs kompetencji ogólnych z zakresu
- „Przywództwo, budowanie i kierowanie zespołem” w wymiarze 32h
- Kursy z zakresu:
- „Profesjonalna obsługa klienta” – 32h
- „Savoir vivre w biznesie” – 32h
- „Planowanie i organizacja imprez i usług turystycznych” – 32h
Każdy z uczestników projektu otrzymał wsparcie doradcze oraz szkoleniowe, które przyczyniło się do podniesienia umiejętności zawodowych z zakresu kucharz, dietetyk, kelner oraz dodatkowe wsparcie szkoleniowe podnoszące jego kompetencje ogólne bądź inne indywidualnie dostosowane do potrzeb każdego uczestnika i uczestniczki.